[Friss hozzászólások] [278-259] [258-239] [238-219] [218-199] [198-179] [178-159] [158-139] [138-119] [118-99] [98-79] [78-59] [58-39] [38-19] [18-1]
Leveles-vajas tészta másképen Hozzávalok
9 kanál olaj 9 kanál viz diónyi élesztő,só,liszt 15dkg margarin 10dkg iszt
Elkészités Azélesztőt és a sót feloldjuk a vizben,összekavarjuk az olajjal és annyi liszttel amannyit felvesz,tiz percig gyúrjuk,majd négysögletesre nyújtjúk.A margarint összedolgozzuk a liszttel,rákenjúk a kinyújtott tésztára és összesodorjuk.Egy napig pihentetjük a hútőszekrényben. Sok siker a készitéshez . jó étvágyat!
|
Mézes sörben sült malaclapocka párolt zöldségkörettel
1 kg malaclapocka, 2 evőkanál méz, 1 üveg sör, 10 dkg zsír, 3 dkg paradicsompüré, 3 dkg liszt, só, őrölt koriander. A zöldségkörethez: 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 10 dkg morzsolt kukorica, fél db póréhagyma, 10 dkg vaj, só, cukor, őrölt gyömbér.
A malaclapockát sütéshez előkészítjük, a húsos részt fűszerezzük sóval, őrölt korianderrel, tepsibe fektetjük, hideg zsírral megkenjük és 180 fokos sütőben 2 órán át sütjük. Közben mézzel elkevert sörrel locsolgatjuk. Ha a lapocka megsült, a húst kivesszük a tepsiből, a visszamaradt sütőzsírhoz paradicsompürét és lisztet teszünk. Lepirítjuk, vízzel felengedjük, kiforraljuk és átszűrjük. Ezt a szaftot fogjuk a felszeletelt malaclapocka mellé kínálni.
A zöldségkörethez a zöldségeket puhára főzzük és leszűrjük. Fűszeres vajban a szeletelt póréhagymát üvegesre pároljuk, hozzátesszük a zöldségféléket, ízesítjük sóval, cukorral, őrölt gyömbérrel és a malaclapocka mellé tálaljuk.
|
Diós golyócskák 14 deka cukrot és 14 deka diót vagy mandulát vegyítsünk össze, és egy tojás fehérjének keményre vert habjával kavarjuk össze. Aztán formáljunk belőle golyócskákat, és egy villa vagy fogvájó segítségével mártogassuk előbb hígabb csokoládémázba, aztán hengergessük meg reszelt csokoládéban és szárítsuk meg.
|
Havas háztető
6 tojásból piskótát sütünk. A piskótát három egyenlő részre vágjuk.
Hozzávalók: 1/2 l. tej, 2 csomag puncspuding, 5 dkg porcukor, 20 dkg vaj, csomag háztartási keksz, 10 dkg kókuszreszelék, 2 Ek. Kakaópor, 2 Ek. Porcukor, izlés szerint rum és tej. ( amennyit felvesz.)
Krém: A tejből, pudingból, 5 dkg porcukorból, és 10 dkg vajból krémet készítünk.
Kekszes: A kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a 10 dkg vajat, kakaót, cukrot, a rumot és annyi tejet, hogy formálható legyen.
Elkészítés: Az egyik piskótacsíkot megkenjük a puncspudingos krémmel, majd háztető alakúra ráformáljuk a kekszes krémet. Azután a másik két piskótalapot az oldalára helyezzük, csokimázzal bevonjuk és kókusszal megszórjuk. ( egy éjszakára hűtőbe tesszük.)
|
Koszonom Ibolya!:)
Mar kuldtem hozzad mas ismerosoket is,hogy regizzenek:)
inteligens krémest"
Receptje:
1./ 8 tojás sárgáját 30 dkg cukorral és 15 dkg lágy margarinnal habosra keverjük 2./ Apránként hozzáadunk 10 kanál lisztet, 6 csomag vaniliáscukrot és 1 liter tejet 3./ Végül belekeverjük a tojások felvert habját. 4./ Hideg sütőbe tesszük. 15-20 percig a legmagasabb fokozaton hagyjuk, majd takarékra vesszük és 1 és negyed óra alatt készre sütjük ( a sütőt sülés közben nem szabad kinyitni). Nagyon klassz, mert alul marad a tészta rész, azután a krémes és felül a habos rész. Erika |
Angyalszem
Hozzávalók: 10 dkg liszt,4 dkg cukor,1 cs. vanilincukor,1/2 narancs reszelt héja,2 tojássárgája,6 dkg margarin,csipetnyi só,málns- vagy narancs dzsem,tortabevonó csoki
Elkészítése:A lisztet a cukorral,a vanilincukorral,a narancshéjjal és a sóval összekeverjük,hozzáadjuk a tojássárgáját és a margarint.Jól összedolgozzuk és 30 percre hűvös helyre tesszük.A tésztából kis golyókat formázunk,sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket,úgy hogy egy kicsit ellapítjuk őket és a közepüket egy kicsit benyomjuk.Ezekbe a mélyedésekbe málna- vagy narancs dzsemet kanalazunk.Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.A tortabevonó csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt anygyalszemek alját belemártjuk.(Én utánna sütőrácsra szoktam tenni őket,amíg a csoki megköt. )
Én dupla mennyiséget szoktam csinálni,mert ebből nem túl sok lesz. |
Hajnicska!
Köszönöm. Lehet, megbánja a nyúl, hogy velem kezdett ki:))
Cserébe egy finomság. Évek óta, karácsony első napján az ünnepi ebéd fő fogása.
Királyi csirkemell
Filézett csirkemelleket klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig konyakkal (kb. 3 cl) ízesített tejben* áztatjuk. A lecsurgatott csirkeszeleteket vajban majdnem puhára sütjük. Tűzálló tálba szedjük, leöntjük a pecsenyelével, ismét 3 cl konyakot öntünk alá. Befedjük sajt szeletekkel, meghintjük darált dióval, és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
* nem szoktam kiönteni, hanem a pecsenyelével együtt a húsra öntöm.
Burgonyapürével, fejes salátával tálaljuk. Spec., én céklával, mert imádom és isteni finom hozzá.
|
1 RAMA margarint gőz felett felolvasztok, hozzáöntök 2 dl tejet, 2 kávéskanál kakaót, 1 evőkanál cukrot, 1 csomag csokipudingot, 1/2 tábla tortabevonót. 5-10 percig forrósítom, adok hozzá mazsolát, szárított narancsot (én mediterrán mixet adtam hozzá, ami mazsola, narancshéj, citromhéj keveréke). Végül 1 csomag ostyalapot összetördelve hozzákeverünk (én nem raktam hozzá az összeset, mert egy kicsit soknak találtam, mert 10 dekásat vettem, állítólag van 6 dekás is). A masszát fóliával kibélelt őzgerinc formába simítjuk, kihülés után legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Megjegyzés: az eredeti receptben tej helyett 3 egész tojás van, én a tojás mennyiségét helyettesítettem tejjel saját elképzelésem szerint. Nemrég kóstoltuk meg, ugyanolyan finom.
|
"nevesincs" süti
30 deka lisztet, fél tasak sütőport, 6 tojás sárgáját, 15 deka cukrot, 15 deka vajat (margarint) összegyúrni, nagyobb tepsibe vékonyra benyomkodni, megkenni lekvárral (legjobb a ribizli, de lehet bármilyen), a 6 tojásfehérjét 20 deka cukorral nagyon kemény habbá verni, beletenni 22 deka őrölt diót, a keveréket a lekváros tésztára simítani. Előmelegített sütőben lassú tűzön (vagy 180 fokon) sütjük, kb. 20 perc alatt sül meg. Ha kész, még melegen a tepsiben félholdakra vágjuk. Sokáig elállna, de nálunk hamar elfogy.
|
KAKAÓS SÜTI
Hozzávalók: 1 db tojás,(2-vel jobb, de meg lehet csinálni 1-el is) 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 1 cs. Sütőpor v. 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 dl tej
Elkészítés: A tojást a cukorral kikeverjük, majd a margarint is hozzátesszük. Beletesszük a kakaót, lisztet, sütőport, tejet és simára keverjük. Lassú tűzön megsütjük. Kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük
|
Káposztás pulyka:
Inkább téli étel,de akkor is kell főzni:-)
Hozzávalók: savanyúkáposzta,pulykacomb,bacon szalonna,egy paradicsom és egy zöldpaprika,fűszerek,burgonya. /mennyiségeket nem írok,mert az mindenütt az éhes hasak számától függ/
A kimosott sav.káposztát beleterítjük egy kiolajozott tepsibe.Rákarikázzuk a z.paprikát és a paradicsomot.A pulykacombokat/lehet felsőcomb,pulykaszárnytő-nekem ez a legfinomabb/ bevagdossuk,befűszerezzük ízlés szerint,és néhány fokhagymaszeletet is beledugdosunk a bevágásokba. A husikat ráfektetjük a káposztára,és betakargatjuk bacon szeletekkel-de más húsos szalonna is jó,csak vékonyra kell szeletelni.Az egészet befedjük szorosan alufóliával,és meleg sütőbe tesszük.Amíg a husi puhul,a burgonyát felkockázzuk,és sós vízben megfőzzük,leszűrjük. Amikor a hús már puha,akkor a krumplit is beleszórjuk a tepsibe köréje,és visszatesszük még egy kis időre az egészet pirulni. Nagyon szeretem ezt a kaját,isteni íze van a sült káposztának a husival,és utána le kell gurítani egy jó sert
|
Szegény ember süteménye:"
30 dkg lisztet elmorzsolsz 1 margarinnal, hozzáadsz 6 evőkanál vizet, 4 kiskanál (kávés) ecetet. Összedolgozod, majd vékonyra nyújtod, pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatod. A kiszaggatott formákat tetszés szerint lekvárral, lekváros dióval, tejben főtt mákkal töltöd, és felcsavarod mint egy kiflit, vagy csak kettéhajtod. Világosra kell sütni, és a porcukorban meghempergetni |
Ropogós csirkeszárny:
Bármennyi csirke-szárnyból lehet, legyen egy kiló tisztított szép szárny. Lisztet ízesítek, ami van otthon: bors, pirospaprika, grillfűszer, vegeta, ketchup, stb. Vékonyan kiolajozunk egy tepsit, a szárnyakat beleforgatjuk a lisztbe, lerakjuk a tepsibe. Maradék lisztbe annyi olajat öntünk, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ráöntöm a szárnyakra, majd egy kis sajtot reszelek rá. Lassan sütöm, pirosra, ropogósra. Úgy meg tud sülni, hogy a csont is ropogós lesz.
|
Hetekig eltartható süti.
Vaniliás, ribizkés korongok
35 dkg lisztet 18 margarinnal összemorzsolunk, hozzáadunk 5 dkg vaniliás porcukrot, 1 tojás sárgáját és egy 1/2 citrom szürt levét. Összdolgozzuk, kinyujtjuk, kb. 1/2 cm vastagságura és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közepes tüznél rózsaszinüre sütjük. Ribizlilekvárral ragasztjuk, és vaniliás cukorral megszórjuk.
Ezeket a hosszan eltartható sütiket, általában fémdobozba tárolom karácsonyig.
valipali |
Bolonyai szosz 1/2-1 dl olaj, 3/4 kg hagyma, 70 dkg darálthús, 4 db répa, 1/2 kg gomba, ha van és valaki szereti 1/2 zeller gumó kb. 1 kg sűrített paradicsom, 1-2 evőkanál oregánó, 1-2 evőkanál bazsalikom, 1-2 evőkanál rozmaring, só, és legalább 1 liter víz. A szokásos módon a lereszelt hagymát az olajon megdinsztelem. Aztán a darálthússal is piritom egy kicsit, a reszelt répa és a reszelt gomba következik. Nem tévedés attól gyors recept mert mindent a robotgépen reszelek le, volt amikor kihagytam belőle valamit, de akkor nekünk nem izlett. Hagyom a kuktában főni kb. úgy 1 órát. Kiürült margarinos dobozban (1/2 kg) elrakom a fagyasztóba... |
[Friss hozzászólások] [278-259] [258-239] [238-219] [218-199] [198-179] [178-159] [158-139] [138-119] [118-99] [98-79] [78-59] [58-39] [38-19] [18-1]
|