A rozsdamentes mosogatok jo fenyesithetoek,eleg egy felbe vagott citrommal atdorzsolni..
Uveg es tukor tisztitasara a viz es citrom le kevereke nagyszeru.Keveresi aranya:1/4 csesze citromle es 1 csesze viz..
Kormein ujra szepek lesznek,ha citromle es langyos viz 1:2 aranyu keverekebe aztatjuk...
Vizzel keverve kivalo hajoblito,melytol hajunk feyesen csillogo lesz..
A mosogatogepbe ontve,vagy a mosatlant elozoleg meglocsolva,csillogo edenyeket-poharakat kapunk..
A citrom termeszetes feherito..Feher ruhain mosasakor adjunk 1/2 csesze citrom levet az oblito programnal..A feher,feherebb lesz!
Rozsda foltot a ruhabol citromle segitsegevel lehet eltuntetni..
Nem csak a citrom,de a narancs reszeklt heja is felhasznalhato sutemenyek es egyebb etelek izesiteshez..
A kifacsart citrom hejat ne dobd el,tedd a fagyasztoba,igy konyebb lereszelni..
Ha csak nehany citrom lere van szuksegunk,ne vagjuk felbe a citromot,hanem csak szurjuk fel,s a kis nyilason keresztul kicsepegtethetjuk a szukseges mennyiseget..
A kisse fonyadt salata leveleket uj eletre kelthetjuk,ha jeges vizbe aztatjuk 20 percig a felhasznalas elott..
Ha elakarjuk kerulni ,hogy a hus kloffolasakor szerte szet repkedjenek a darabkak ,tegyuk a hust nejlon zacskoba es ugy kloffoljuk..
Hus kloffolasakor tegyunk az asztal lapja es a deszka koze egy konyha ruhat,igy kevesbe hangos a muvelet..
Sokkal izletesebb a rantott hus,ha a panirozas elott legalabb feloraval sozzuk,borsozzuk es allni hagyjuk..
A teszta felek fozo vizebe mindig tegyunk 1-2 evokanal olajat,igy nem fog osszeragadni..
Mindig legyen a fagyasztoban ey kenyer lefagyasztva,hirtelen vendegek eseten jol johet..Akkor csak kikapjuk a melyhutobol,be nehany percre a sutobe,s olyan mintha a kemencebol vettuk volna epp ki..
Nem csak a fagyasztott,de az egy-ket napos kenyer is frisse varazsolhato nehany perc melegitessel a sutoben,s ugyan igy a peksutemenyek is a reggelihez..
Finomabbak lesznek a dios sutemenyek,ha a hozza hasznalatos diot,elotte kisse megpiritjuk..
Kevesbe csipi szemnuket a hagyma szeleteleskor,ha mind a hagymat,a kest es a deszkat is hideg vizzel leoblitjuk szeleteles elott...
Ha hazilag keszitunk csoki forgacsot,tegyuk a melyhuttobe nehany percre a csokit..igy konyebb reszelni..
Az egeszben sult csirke szarnya veget,combveget erdemes foliaval betekerni a sutes megkezdese elott,majd mikor a csirke mar 3/4-ig megsult akkor levenni rola es tovabb sutni..igy a vekonyabb resz nem eg meg..
A husveti sonka fozo levet ne ontsuk ki,hanem lefagyasztva sokaig tarolhatjuk,hisz barmikor joj jehet egy bableveshez vagy gulyashoz..
A rovidebb nyelu fakanalakat,kisebb fa vagodeszkakat kivaloan sterilizalhatjuk a mikorba teve par percre..
Maradek lecsot lefagyaszthatjuk tejfolos vagy margarinos poharkakban,s barmikor keznek vannak porkolt keszitesekor..
A sult szalonna zsirjat ne dobjuk ki,hanem gyujtsuk ossze egy uvegbe,hisz nehany etel ala kivaloan hasznalhato,finom izt ad neki..
A rantasokat mindig hideg vizzel engedjuk fel,igy nem csomosodik ossze...
Konnyeden keszithetunk vanilias cukrot,nem kell hozza mas,csak finimabb szemcses kristaly cukrot keverjunk el vanilia aromaval,s taroljuk jol zarodo csavaros uvegbe..
Ugyan igy keszithetunk reszelt citrom hejjal,vagy narancs hejjal izesitet cukrot,melyet kivaloan hasznosithatunk sutemeny keszitesekor..
Az elesztot mindig langyos tejben futtasuk fel..
sose hasznaljunk hozza tul meleg tejet sem,mert elpusztulnak az eleszto gombak es sose fut fel..
A sargarepat -zoldsegeket sose aztassuk hideg vizbe tisztitas utan,hisz kiaznak a fontos vitaminok,tapanyagok..hanem inkabb mossuk meg gyors mozdulatokkal folyo viz alatt..
A paradicsom heja legkonyebben ugy huzhato le,ha az aljara kis keresz alaku bevagast csinalunk,majd egy pillanatra forro vizbe meritjuk,utana pedig egy bol jeghideg vizbe..
Ha burgonyat sutunk,elotte mindig itassuk le rola a nedvesseget,igy ropogosra suthetjuk..
Sose sozzuk meg a sult burgonyat,mert akkor visszapuhul,inkabb talalskor tegyunk az asztalra melle egy sotartot,s izesitse mindenki maganak..
Pirosabb es ropogosabb lesz a sertes sult,ha sules kozben a levevel,vagy keveske sorrel locsoljuk...
Izletesebbek lesznek a sultjeink,ha melle teszunk suleskor nehany gerezd fokhagymat egy egy felbe vagott paradicsomot..
Fasirozottunk szep fenyes feluletet kap mikor egybe sutjuk,ha sutese kozben keveske olajjal elkevert paradicsom szoszal megkenjuk...
Mielott kihuznank a borosuvegbol a dugot,lassu mozdulattal forditsuk fejre az uveget es tartsuk ugy nehany masodpercig..Konnyebben foh a dugo kijonni...
Sose ontsuk az ecetet az etelhez kozvetlen az uvegbol,inkabb kanallal adagoljuk,igy elkerulheto a tul izesites..
A maradek elesztot legegyszerubben ugy tartosithatjuk,ha szetmorzsoljuk,majd napon,vagy langyos sutoben kiszaritjuk..
Ugy fagyaszthatunk helytakarekosan,ha az etelt egy zacskoval kibelet teglalap alapu talba ontjuk,majd fagyas utan kiemeljuk belole a zacskos etelt..igy a kis teglakat egymasra teve,takarekoskodhatunk a fagyasztonk amugy is szukre szabott helyevel..
A frissen hasznalt fuszer novenyekbol mindig kevesebbet kell hasznalnunk,mint a szaritotbol..
A gomba hamar elveszti jo allagat,ezert huttoben sem erdemes tovabb tartani mint 2-3 nap..Lehetoleg felhasznalas elott vasaroljuk frissen..
Ha nincs grill sutonk,megsuthetjuk a hust a gaz vagy villanysuto racsan is..
Kulonlegesse tehetjuk salatainkat egy par szem sult oliva bogyoval.A zold oliva bogyokat frituban nehany percig kell sutni,majd a salatankhoz keverni.