[Friss hozzászólások] [278-259] [258-239] [238-219] [218-199] [198-179] [178-159] [158-139] [138-119] [118-99] [98-79] [78-59] [58-39] [38-19] [18-1]
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 tojás, 5 e.k. cukor, 1 1/2 pohár vaníliás Könnyű és Finom joghurt, 10 dkg. vaj, 3/4 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor.
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztett összemorzsoljuk a vajjal, hozzátesszük a felvert tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe töltük és kb. 25 perc alatt megsütjük.
|
Kókusztekercs
5o dkg darált keksz 15-20 dkg porcukor(izlés szerint) 3-4 ek.kakaó 2-3 ek.rum annyi tej amit felvesz,hogy könnyen gyúrható legyen. Összegyúrod és félre teszed amig a krém elkészül. Krém: 20 dkg kókuszreszelék 15 dkg vaj 15 dkg porcukor(izlés szerint édesitsd) 1 cs vaniliáscukor
Egy téglalap alakú folpackra egyenletesen rászórsz kókuszreszeléket,majd kb.1 cm-re kinyujtod (kicsit vizes nyújtóval,hogy ne ragadjon) a tésztát. Rákened a kókuszkrémet,majd szorosan feltekered a folpackkal együtt. Hűtőbe teszed és kész. Elkészitheted előző nap és másnapra nagyon jól összeérnek az izei. Jó étvágyat! üdv. |
Mártika szelet.
A TV paprika műsorán most elevenítették fel.
40 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 40 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 7 db tojás, 20 evőkanál víz, csipet só,
A tojások sárgáját jól elkeverjük a 20 evőkanál vízzel, porcukorral, amikor kifehéredett hozzáadjuk a lisztet, sütőport, sót, és diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, lazán hozzá keverjük a masszához. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Krém: 5 dl tej , 2 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor ,
Felforraljuk a tejet és alapossan elkeverjük a pudingport , felfözzük, Vajat, vaníliás cukrot, kristálycukrot habosra keverjük, a kihűlt pudinghoz adjuk.
Kettévágjuk a tésztát és megkenjük a krémmel, a tetejét is.
Én dísziteni szoktam vagy darált dióval, vagy csoki reszelékkel, vagy szép egész diókat teszek rá.
Ha nincs sok ídöm, nagyon fini lekvárral kenem meg, a tetejét csak porcukrozom.
|
Rizsfelfujt
1/2 kg rizs, 1 L. tej, 8 dkg vaj, 16 dkg cukor, reszelt citromhéj, csipet só, 7 db tojás, 2 db vaniliás cukor, aranymazsola, Ízlés szerint barackíz , vagy málnaszörp,
A rizs annyi vízben tesszük fel, főni amennyi CSAK ellepi, sót, vajat, pici cukrot, mazsolát is hozzá adjuk. Ha beszívta a vízet a tejet is hozzá öntjük , és jó puhára főzzük, és kihűtjük. A tojás sárgájához hozzá adjuk a cukrot, citromhéjját, vaniliás cukrot, habosra kikeverjük, és lazán összekeverjük a rizzsel. A tojás fehérjét habosra felverjük, és ezt is hozzá adjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk és megsütjük. Mi málnaszörppel ettük.
|
összevágva, tejszines fokhagymás mártással, sültkrumplival+rizzsel. Ma, vasárnap pedig a maradék leves, sült csirkecomb+krumplipüré. Andor a krumplipürét vajjal keveri össze géppel, tesz bele apróra vágott és előtte hirtelen megsütött sonkát, vagy sonkaszalámit és még apróra vágott petrezselymet. Ezt az egészet jól összekeveri, és isteni finom! Nagyon szeretjük. |
Fahéjas muffin
Hozzávalók 12 darabhoz: 12,5 dkg vaj 3 savanykás alma 12,5 dkg cukor 25 dkg liszt 1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor 2 teáskanál őrölt fahéj 2 tojás 1/2 dl tej
Előkészítés: A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffinformát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffinformába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk
|
Itt van egy nagyon gyors süti és fincsi ez is:
A sütöt 160 °C-ra elömelegitjük, 1 kisebb tepsit papirral kibélelünk.
250 gr kristálycukrot 2 egész tojással habosra keverünk,majd 1 dl tejet hozzáadunk.1 csapott kávéskanál Nátron-t(szodabicarbonat) 350 gr félsima liszttel összekeverünk ( én itt Ausztriban a "Fini`s Feinstens" universal lisztet használom )és ezt a cukros-tojásos-tejes masszához keverjük.Végül de nem utolsó sorban 3 evökanál szilvalekvárt óvatosan a masszába vegyitünk.Tepsire kenjük, és durvára vágott dioval, vagy fél dio darabokkal megszórjuk a tetejét. Aranysárgára megsütjük.Porcukorral megszorjuk és hagyjuk kihülni.
A Karamellosnak nagy sikere volt, mindenkinek izlett.Egy baj volt csak vele, KEVÈS VOLT! Nyilatkozott férjem és fiam |
Az én chilisbab receptem ahogy mi szeretjük.
40 dkg darálthús kb 30 dkg vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 40 dkg szárazbab 1 paradicsompüré 10 dkg szalonna 1 zöldpaprika ketchup, mustár bazsalikom, oreganó 1 ek. chilipor 1 ek. pirospaprikapor só, bors, kömény
Este a babot beáztatom, másnap hideg vízben vegetával, babérlevéllel felteszem főni.
A szalonnát kockára vágva kisütöm a töpörtyűjét félreteszem, zsírján megfonnyasztom a vöröshagymát, fokhagymát. Ha megvan ráteszem a darálthúst, megszórom kevés borssal, őröltköménnyel és addig sütöm amig levet nem enged. Ekkor a pirospaprikával és chilipaprikával elkeverem.
Beleteszem a kockára vágott zöldpaprikát, bazsalikomot, oreganót, ketchupot , mustárt és paradicsompürét. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és kis lángon fedő alatt párolom. Közben többször meg kell keverni és az elfőtt levet pótolni, amig megpuhul. Kb 30 perc.
Belekeverem a megfőtt babot esetleg utána ízesítem és közepes tűzön fedő alatt összepárolom.
Tálalás előtt kevés kaporral szoktam ízesíteni, de lehet petrezselyemlevéllel is, ráteszem a szalonna töpörtyűt. Kenyérrel vagy rizzsel fogyasztható.Ízesíteni lehet tejföllel , ecettel, citromlével ki, hogy szereti |
Ma egy un. egyszerü magyar ebédünk volt: Zöldborsóleves és sonkástészta. Az asztalon egyszerünek néz ki, de mire kész 66 edény kell hozzá A tésztát kifözni, (fazék)a sonkát átdarálni,(húsdaráló) a tojásfehérjét felverni,(magas müanyag tál 1) a sárgáját külön kikeverni vajjal,(müanyagtál 2) egy lapos jénait kikenni, morzsával megszórni, a tésztát a sonkás masszával összevegyiteni, bele az laposba.... Ezután jön a készresütés! Ehhez képest a borsóleves valóban egyszerü |
a recept: kevés olajon egy kis fej vöröshagymát megdinsztelünk. a karikára vágott zöldségeket-sárgarépa, petrezsekyem, borsó, krumpli(ezt kockázzuk)-megdinszteljük, kevergetés mellett. néhány perc után teszünk rá pertezselyem züldet és annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje. ízesíteni delikáttal, vagy vegetával lehet. ha a zöldségek megpuhultak, akkor öntjük fel vízzel és még teszünj hozzá vegetát. könnyű, finom leves, a tartalmas főfogás előtt felkészíti a gyomrot.-)) |
Csípős-mézes csirkeszárny
3 kg csirkeszárny, 1 csomag sült csirke füszersó (Kotányi), csípős Pirosarany, 4 evőkanál méz, kevés olívaolaj.
A szárnyakat megtisztítás után megszórjuk a fűszersóval (az egészet ráöntöttem) rányomunk a Pirosaranyból (ízlés szerint kb. fél tubust az erősből) meglocsoljuk olívaolajjal, jól összekeverjük. Kicsit állni hagytam, sajnos nem volt sok időm, pedig az lenne a legjobb, ha legalább 10 órát állna a hűtőben, (előzőnap elkészthető). Beleraktam a kacsasütőbe, a pácoló tálat kis vízzel kiöblítve ráöntöttem a szárnyakra, be a sütőbe. A fedele alatt pároltam, míg majdnem puha lett, fedő le és pirosítani kell a sütőben, ha már majdnem kész, rá kell önteni a mézet, összekeverni és összesütni. Íme a végeredmény.
|
RAKOTT PADLIZSÁN
2-3 padlizsánt héjastól karikára szelni, besózni, állni hagyni. Darálthúst egy kis olajon fehéredésig megsütni, bele egy kis rozmaring, kakukkfű, zsálya, só-vagy vegeta, pirospaprika. Felengedni egy kis vizzel és megpárolni. 3-4 krumplit vagy héjában, vagy karikára szelve sós vízben megfőzni. Készíteni egy fehérmártást: kis vajon lisztet felforrósítani, felönteni egy kis tejjel, csomómentesre keverni(botmixer), egy kis tejföl, kis tejszin ha van, 2 tojás sárgája, bors, só. Leitatni a padlizsánokról a nedvességet, lisztbe mártani és pici olajon megpirítani mindkét oldalát. Egy kivajazott hőálló tálba sorjába a karikázott krumplit, rá a padlizsán szeleteket, rá a húst és a maradék padlizsánszeletekkel beborítani. Ráönteni a mártást, és lehet reszelt sajtot a tetejére. Be a sütőbe kb. 30 perc alatt pirosra sütni. Lehet merészebben fűszerezni, mert a padlizsán elég íztelen.
|
Csípős-mézes csirkeszárny
3 kg csirkeszárny, 1 csomag sült csirke füszersó (Kotányi), csípős Pirosarany, 4 evőkanál méz, kevés olívaolaj.
A szárnyakat megtisztítás után megszórjuk a fűszersóval (az egészet ráöntöttem) rányomunk a Pirosaranyból (ízlés szerint kb. fél tubust az erősből) meglocsoljuk olívaolajjal, jól összekeverjük. Kicsit állni hagytam, sajnos nem volt sok időm, pedig az lenne a legjobb, ha legalább 10 órát állna a hűtőben, (előzőnap elkészthető). Beleraktam a kacsasütőbe, a pácoló tálat kis vízzel kiöblítve ráöntöttem a szárnyakra, be a sütőbe. A fedele alatt pároltam, míg majdnem puha lett, fedő le és pirosítani kell a sütőben, ha már majdnem kész, rá kell önteni a mézet, összekeverni és összesütni. Íme a végeredmény.
|
Sajtostekercs
Tészta: 25 dkg liszt 12,5 dkg RAMA fél teáskanál cukor fél teáskanál sütőpor só 1 db tojás kevés tejföl
Ezeket összegyúrom, 3 cipót csinálok, hűtőbe teszem.
Töltelék: 12,5 RAMA 15 dkg sajt Ezeket habosra keverem, esetleg lehet belekeverni pirospaprikát (én tettem bele, mert így szebb).
A cipókat elnyújtom vékonyra, megkenem a töltelékkel és feltekerem mint a bejglit. Becsomagolom folpackba és hűtőbe pihentetem pár órát. Sütés előtt fölszeletelem újnyi vastagságúra és kisütöm. Csak rózsaszínűre, mert különben megkeseredik a sajt!
Ezt pár nappal előre el lehet készíteni, csak ki kell sütni azon a napon, amikorra készítetted,hamar kisül, nagyon finom sós-sajtos sütemény. |
Méteres kalács receptje. Hozzávalók: 25 dkg.liszt, 25 dkg. porcukor,4 db tojás,1.5 dl viz, 1.5 dl.olaj,1 csomag sütőpor,4 evőkanál kakaó. Elkészités: A porcukrot a tojások sárgájával habosra keverjük,majd hozzáadjuk a meleg vizet,az olajat,a liszttel elözőleg elkevert sütőport,a keményre felvert tojásfehérje habot és az egészet jól összekeverjük.a masszát kettéosztjuk,az egyik feléhez hozzákaverjük a kakaót és özgerinc formában mindkettöt megsütjük(18o C.fok kb.2o-2o perc),majd ha kihült megtöltjük. Hozzávalók a krémhez: 25 dkg.RAMA margarin.2o dkg.porcukor,1 tasak puncs puding.2 dl tej. A RAMA margarint a porcukorral habosra keverjük.A tejjel elkészitjük a pudingot és ha kihült a kikevert margarinhoz adjuk. Az elkészült tésztát felszeleteljük,felváltva (egy világos,egy sötét)megkenjük a krémmel és jó szorosan sorba rakjuk. A tészta tetejét csokimázzal vonjuk be,másnap,ferdén szeletelve tálaljuk.Diszithetjük még gyümölcsvelővel,beföttel és tejszinhabbal. Hozzávalók a csokimázhoz: 3 dkg.RAM margarin,2o dkg.porcukor,3 evőkanál kakaó,3 evőkanál viz. A porcukrot a kakaóval és a vizzel sürű péppé főzzük,majd ha kihült hozzákeverjük a margarint. Jó étvégyat hozzá!
|
Csoki szalámi 1/2keksz, 1ráma, 4 egész tojás, 10 dkg dióbél, 1 rum aroma, bár én rumot szoktam tenni bele, 2 csomag zselés cukor, 1 cs mazsola 4 dkg kakaó, 30 dkg cukor A cukrot a rámával, tojásokkal, kikeverni gőz fölött, majd 20 perc után beletesszük az apróra vágott diót, mazsolát, kakaót, színtén apróra vágott zselés cukrot, majd a rumot a tört kekszet én egy konyharuhán keresztül szoktam klofolóval törni. Fakanállal össze keverjük, és őzgerinc formában nedves celofánt teszünk, és a kész masszát abban szép egyenletesre simítjuk. Kihűlés után én amikor szeletelem kókusz reszelékben mártogatom a tetejét, és így nem csak finom, hanem mutatós is |
Pulyka Anna módra
Hozzávalók: 1 kg pulyka felsőcomb (vagy sertéshus,csirkecomb) 3 evőkanál olaj 5 dkg ketchup 5 evőkanál méz 4 gerezd zúzott fokhagyma só bors Cayenne-bors vagy chili szósz 2-3 evőkanál tejszín vagy tej
Elkészítés: A húst besózzuk, a hozzávalókat összekeverjük, és a húst ebbe a szószba tesszük Kb.20 percre,de lehet tovább is. Néha megforgatjuk, hogy jól átjárja az íz. Ezután előmelegített sütőbe tesszük a szósszal együtt, és 200°C-on a szósszal valo állandó öntözés mellett szép ropogós pirosra sütjük. Burgonyával és sok salátával kínáljuk.
Nagyon egyszerű az elkészitése, lehet vegyesen is készíteni (sertés, pulyka, csirke). A hús mennyisége határozza meg a szósz mennyiségét. A chillivel nem spórolni, bátran használni! |
[Friss hozzászólások] [278-259] [258-239] [238-219] [218-199] [198-179] [178-159] [158-139] [138-119] [118-99] [98-79] [78-59] [58-39] [38-19] [18-1]
|