Témaindító hozzászólás
|
2005.04.09. 00:56 - |
Hozzávalók: -50 dkg párizsi -5 dkg vaj vagy margarin -3-4 db kemény tojás -2-3 dl tejföl -5 dkg reszelt sajt -mustár, só, bors, Piros Arany ízlés szerint
A párizsit lereszeljük, a kemény tojásokat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, és az összes hozzávalót jól összekeverjük, úgy, hogy egyenletes massza kerekedjen belôle. A tejföl mennyiségével tudjuk szabályozni a sûrûségét (ne legyen túl híg), ezért annak egy részét célszerû a végére hagyni. A kész masszát kenyerekre kenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és sütôben vagy szendvicsmékerben megsütjük. (Utóbbi esetben persze csukott szendvicset kell csinálni! Én a hagyományos megoldás híve vagyok.) Nagyon finom!!! |
[14-1]
Rakott karfiol másképpen
Nyersen megpucolunk, felkarikázunk krumplit, enyhén sós vízben megfőzzük, az se baj, ha nem egészen puhára. Közben egy másik edényben is vizet forralunk, a rózsáira szedett karfiolt belezuttyintjuk, egyet rottyantunk rajta.
Veszünk egy tűzálló tálat, kivajazzuk, alulra megy a krumpli, erre karikára vágott vöröshagyma, erre a karfiol, ezt sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Közészórunk baconszalonna kockákat, és nyakon öntjük tojással kievert tejföllel, amit meg is fűszerezhetünk kissé, végül reszelt sajttal megszórjuk, és mehet is a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején. A hagymától elmegy a karfiolnak az a jellegzetes szaga-íze, és marad egy elképesztően finom harmónia... |
Paradicsomszósz zöld tésztához
Nagyon finom, egyszerű, gyors, színes! Kiváló vacsoraétel, bár mi ebédnek se vetjük meg...
Hozzávalók 3 nagy adaghoz
színes, mutatós csavart tészta, legjobb a zöld színű fél kg érett paradicsom 2 ek olivaolaj 1 gerezd zúzott fokhagyma 1 dl zöldség/csirkelevesalap (kockából) kis csokor friss bazsalikom (vagy 2 kk szárított) 1 ek paradicsomsűrítmény tálaláshoz reszelt sajt bors
A paradicsomokat forrásban levő vízbe mártom, 20-30 másodpercre, majd leöblítem hideg vízzel, és lehúzom a héjukat. Összevágom őket. Az olajat megforrósítom, beledobom a fokhagymát, de mielőtt megégne, lekapom a tűzről. Hozzáadom a paradicsomdarabokat és a levesalapot. Takarékon, fedő nélkül 10 percig főzöm, ekkor belekeverem a sűrítményt. Együtt főzöm további 5-10 percig. Az utolsó percben fűszerezem a borssal és a bazsalikommal. Botmixerrel lehet pépesíteni, ha túl darabos marad. A tésztát a rajta levő útmutató szerint megfőzöm, majd a szósszal és reszelt sajttal meghintve tálalom.
Tipp: ha több szószt készítünk, fagyasztóban 3 hónapig tárolhatjuk! |
Túrógombóc
Hozzávalók kb 18 gombóchoz: (ebben az arányban még mindig sikerült!) 50 dkg túró 4 tojás 2 dl búzadara (gríz)
Prézlihez: 5 dkg vaj 20 dkg zsemlemorzsa cukor
Öntethez: 1-2 pohár tejföl vagy natúr joghurt porcukor
A túrót picit megsózom, összegyúrom a tojásokkal, majd a darával. Legalább fél órát állni hagyom, hogy a búzadara megszívja magát. A prézlihez a vajat megolvasztom, majd beleszórom a zsemlemorzsát. Kevergetve 3-4 percig pirítom, majd a tűzről levéve belekeverek kevés cukrot. Annyi vizet teszek fel főni, hogy az első adag gombócot majd ellepje, picit megsózom a vizet. Ha forr, vizes kézzel diónál picit nagyobb gombócokat formázok, beleteszem a forrásban levő vízbe. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzöm, majd egyet kiveszek, kettévágom, hogy átfőtt-e. Ha igen, szűrőkanállal kiszedem, prézlibe forgatom. porcukorral édesített tejföllel/joghurttal tálalom. |
Sajtkrémleves karfiollal - aki ezt el tudja rontani,annak gratulálok (odaégetés,túlforralás nem ér)
1 kilo karfiol fűszerek 2 tubus sajtkrém
a rózsákra szétszedett, megmosott karfiolt vízzel és fűszerekkel,sóval(vegata pl.)felforraljuk,ha kész belenyomjuk a sajtkérmeket és újra összeforraljuk.
Jó étvit!
(így kb. 4 főnek kijön egy -egy hatalmas adag,lehet felezni is)By:gaudi |
Bemasolom idfe poesje egyik receptjet amit maga kutyul egyik nap,mert nagyon jol hangxik,bar en meg nem probaltam ki..Szinten gyors es egyszeru..
Ma finomat főztem, de nem tudom, hogy hívják nos némi olajon megdinszteltem apróra vágott hagymát, fokhagymát, rátettem egy maréknyi apróra vágott pulykamellet. Megpároltam, majd a kis kockákra vágott piros és zöld paprika következett, pár perc múlva két felkockázott paradicsom és egy cukkini (ez a courgette magyar neve ugye? a kis zöld tökre gondolok) került a serpenyőbe, só, bors, szerecsendió, gyömbér fűszerezte. szép színes lett és finom is, mikróban gőzölt kuszkuszra tálaltam. poesje |
Pudingos gyümölcsleves (habarás nélkül!)
Hozzávalók: fél l tej, 1 l víz, 3 ek vaníliás főzős pudingpor, fagyasztott vagy friss gyümölcs, ízlés szerint cukor
A vizet a tejjel felforralom, közben kevés tejjel és cukorral kikeverem a pudingport, amit ezután a forró tejhez adok. Sűrűsödésig főzöm, beledobom a gyümölcsöt. Ízlés szerint turmixolható is, ekkor krémleves lesz belőle. (Szerintem eperrel az igazi!)
|
Krumplileves tojással
Hozzávalók: krumpli, tejföl, tojás, zöldfűszer (pl. kakukkfű)
A krumplit kockára vágva enyhén sós vízben felteszem főni, külön a tojásokat is megfőzöm. Ha a krumpli megpuhult, egy pohár tejföllel összeturmixolom, zöldfűszerrel ízesítem, a főtt tojásokat belecsíkozom. |
Szósz tésztához
Csak a hozzávalókat tudom megadni, a mennyiségeket ízlés szerint adagolom! 1 fej hagymát megpárolok olajon, aztán kb 25-30 dkg darált húst megpirítok rajta. Teszek hozzá 1 kis konzerv paradicsomsűrítményt, ketchupot, szükség szerint vizet, pörkölthöz való kockát, borsot, oregánót. Összerottyantom, esetleg botmixerrel turmixolom. Tésztával, sajttal tálalom. |
Sult virsli tojas agyban:
Hozzávalók: - virsli - trapista sajt - tojás - tejföl - só, margarin
Személyenként két virslit és két tojást lehet számolni. A virsliket bõrüktõl megszabadítjuk és hosszábban behasítjuk (nem kettévágjuk). Az ujjnyi vastag csíkokra szeletelt sajtot a hasítékba tesszük. A tojást felütjük egy tányérba, megsózzuk, teszünk bele két evõkanál (izlés szerint lehet több is) tejfölt és villával felverjük. (A tejföltõl lesz könnyû a tojás.) Egy teflon tepsit kikenünk margarinnal, beletesszük a virsliket (levegõsen, nem közvetlenül egymás mellé) és ráöntjük a tejföllel felvert tojást. Teljesen forró sütõbe tesszük, és figyelve, hogy oda ne égjen, (tetejét enyhén pirosra) megsütjük. Friss kenyérrel, csemege uborkával kiváló egytálétel. Jó étvágyat kívánok |
sajtos virsli:
Hozzávalók: -1-2 zsemle -1 pár virsli - egy kis sajt -mustár, majonéz vagy ketchup
A virslit hosszirányban felvágjuk a közepéig, a sajtot pedig hosszúkás szeletekre vágjuk. Ezt követõen a sajtot beletesszük a virslibe, majd sütõben vagy mini grillben kb. 5 percig sütjük. Miután megsült mustárral, majonézzel vagy ketchuppal tálaljuk a zsemle mellé. Jó étvágyat!
|
Meleg szendvics ker loncshusbol:
Hozzávalók: - 2 db nagy Löncshús konzerv (1,0 Kg) -1 db nagy Paradicsomsûrítmény konzerv (0,2 Kg) -1 pohár Tejföl (0,2 Kg) -mustár, bors, oregánó, piros arany
Összeborogatjuk a hozzavalokat, fûszerezzük mustáral, borssal, oregánóval piros arannyal ízlés szerint. (Esetleg más fûszerekkel, kinek mi a kedvence.) Az egészet jól összekeverjük, úgy, hogy a löncshúst már ne ismerjük fel benne. Kenyérre kenjük, megszórjuk reszelt sajttal. Felülrõl grillezzük. Utána tetszés szerint kecsöppel telenyomhatjuk a már megsütött szendvicsünket. Ha valaki szereti, akkor rakhat bele két pohár tejfölt is, de akkor egy kicsit folyós lehet a krém |
Egyszeru sajtos tojasos:
Hozzávalók: -néhány szelet kenyér vagy félbevágott kifli -1-2 tojás -10-20 dkg sajt -vaj vagy margarin -õrölt csemege paprika
A reggeli vagy éppen vacsora elkészítése nagyon egyszerû. A kenyérszeleteket vagy a kiflit megkenjük vajjal vagy mararinnal. Egy kis tálban felverjük a tojást, és a sajtot belereszeljük. Az így kapott masszát elosztjuk a megkent kenyereken vagy kifliken. A szükséges tojások száma és a sajt mennyisége attól függ, hogy mennyi szendvicset készítünk. Az elkészült szendvicseket forró sütõbe tesszük amíg a tojás meg nem sül rajta. Végül a sütõbõl kivett illatos szendvicseket megszórjuk egy kis õrölt paprikával, hogy a látvány is legalább olyan ínycsiklandozó legyen mint az illat |
Almas szendvics
Hozzávalók: -kenyér - vaj -savanykás alma - fahéj - fõtt tojás - reszelt sajt
A vajjal megkenjük a kenyérszeleteket, ráfektetjük a vékony karikára vágott almákat (miután kivettük a magházat). Megszórjuk egy kis õrölt fahéjjal majd a karikára vágott kemény tojásokat is elrendezzük rajta. Ezután már csak a reszelt sajt következik és egy pár percre betesszük a sütõbe, amíg ráolvad a sajt. Nagyon finom! |
Hozzávalók: -50 dkg párizsi -5 dkg vaj vagy margarin -3-4 db kemény tojás -2-3 dl tejföl -5 dkg reszelt sajt -mustár, só, bors, Piros Arany ízlés szerint
A párizsit lereszeljük, a kemény tojásokat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, és az összes hozzávalót jól összekeverjük, úgy, hogy egyenletes massza kerekedjen belôle. A tejföl mennyiségével tudjuk szabályozni a sûrûségét (ne legyen túl híg), ezért annak egy részét célszerû a végére hagyni. A kész masszát kenyerekre kenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és sütôben vagy szendvicsmékerben megsütjük. (Utóbbi esetben persze csukott szendvicset kell csinálni! Én a hagyományos megoldás híve vagyok.) Nagyon finom!!! |
[14-1]
|