Sved husgolyo
Erika 2005.02.09. 21:08
Izre olyan mint az ikeaban..
Svéd húsgolyó (Köttbullar)
Hozzávalók:
Húsgolyó: 400 g darált hús 6 ek. morzsa 1 ek. liszt másfél deci tej 1 tojás 3 csipet fehérbors 2 ek. apróra vágott hagyma másfél teáskanálnyi só
Mártás: 3 deci tejföl csipetnyi fehérbors 1 db húsleveskocka kevés szójaszósz kevés só 2 deci tej 4 evőkanál liszt
1. Összekeverjük a zsemlemorzsát, a lisztet és a tejet. Hagyjuk pihenni (dagadni) 10 percig. 2. Beletesszük a darált húst, a sót, és jól összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a tojást, a borsot és a hagymát. 3. Kis golyókat formázunk (vizes kézzel), és megsütjük serpenyőben. Bő, forró olajban, ne sokat tegyünk egyszerre bele, és rázogassuk, hogy minden oldalom megpiruljanak. 4. A visszamaradt zsiradékra (olajra) 1-2 deci tejfölt öntünk a serpenyőbe. Habverővel kikeverjük, majd átöntjük egy lábosba. 5. Beleteszünk némi borsot, egy leveskockát, még tejfölt (összesen három deci legyen), 2 deci vizet, kevés szójaszószt és esetleg egy kis sót. 6. Beleteszünk 1-2 deci tejet, és jól elkeverjük 4 evőkanál liszttel teljesen csomómentesre. 7. Kevergetjük, míg forrni nem kezd. Kb. 5 percig forraljuk. 8. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még vizet, ha híg, tej-liszt keveréket.
Hasábburgonyával és vörösáfonya-lekvárral tálaljuk.
|