Halaadas napi pulyka
Erika 2004.11.20. 01:17
Tradicionalis halaadasi etel az egyben sult bebi pulyka.De mit tegyen az akinek nincs nagy csaladja hogy elfogyasszon egy egesz pulykat?Nekik ajanlom ezt az etelt,mely mellbol vagy combbol egyarant elkeszitheto..
Hozzavalok:
-1 egesz mell(esetleg filezett comb)
-so
-bors
-1 deci oliva olaj
-2-3 level zsalya
-2-3 level baber(lgjobb a friss)
-1 csokor petrezselyem zoldje
-2 gerezd fokhagyma
-vaj
Elkeszitese:
A pulykamellet soval borsal fuszerezzuk es allni hagyjuk.Ezalatt elkeszitjuk az olajos kevereket,megpedig ugy hogy az olivat egy turmixgepbe ontjuk,beledobaljuk a baber leveleket,petrezseleyem zoldjet,zsalyat,fokhagymat,sot,borsot es osszeturmixoljuk.Ezt a kevereket ezutan betoltjuk a mell vagy comb bore ala.A husinkat kivulrol olvasztott vajjal jol bekenjuk,szinte belemaszirozzuk a husba.Ettol lesz finom ropogis es gyonyoru piros a pulyka bore.
Ket fele keppen is suthetjuk a pulykankat.
1.a tepsibe racsot helyezunk erre teszuk a pulykat,s ala keves folyadekot(vizet,huslevest)ontunk.Eloszor folia alatt,majd a sutesi ido feletol folia nelkul sutjuk.
2.A tepsink aljara zoldsegeket rakunk:hosszaba felbe vagott sargarepat,zellert,hagymat felbe vagva,nehany gerezd fokhagymat,nehany baber levelet,zsalya levelet,felbevagott burgonyat,majd huslevest,esetleg szaraz feherbort ontunk ala es erre helyezzuk a husunkat.Foliaval lefedjuk,majd a sutesi ido felenel levesszuk rola es igy sutjuk keszre.Mindket esetben ajanlatos neha a sajat levevel locsolni!
A sutesi idot ugy szamithatjuk ki,hogy felkilonket 15 percet szamolunk.
A sutes utan fenn marado pecsenyelebol finom barna martast,Gravyt keszithetunk.A levet atforraljuk,keves lisztet szorunk ra,majd huslevessel,esetleg szaraz feherborral a kivant allag elereseig higitjuk es osszeforraljuk.Ezzel a szoszal meglocsolhatjuk a felszeletelt pulykat vagy a koretkent hasznalt burgonyapuret.Erdemes a parolt zoldsegekbol is nehanyat bele paszirozni,igy a martasunk kiadosabb.
Hozzavalok:
Zoldseg agyon:
Elkeszult:
Talalva:
|