Almás-mazsolás töltelék
E 2005.11.10. 12:47
Hozzávalók: 4 pohár aprított zsemle, negyed pohár zöldpetrezselyem, fél pohár zellerszár, 1 teáskanál bazsalikom, háromnegyed teáskanál só, fél teáskanál pirospaprika, egy nyolcad teáskanál szerecsendió, 1,5 teáskanál zsálya, 3 pohár alma összevágva, 1 pohár mazsola, 2-3 db tojás, 1 pohár összevágott mogyoró vagy dió A pulyka nyakhúsát és máját vajon 1 db vöröshagymával megpároljuk. A zsemléket beáztatjuk és utána kinyomkodjuk. A pulykát megmossuk hideg vízben alaposan, majd kívül belül besózzuk, sült pulyka fűszerkeverékkel befűszerezzük. A megpárolt nyakhúst a májat apróra összevágjuk, összekeverjük a zsemlével, hozzáadjuk a felszeletelt zellert és a maradék hozzávalókat. Jól összekeverjük, betöltjük vele a pulyka hasát, a mellbőrét fellazítjuk, és nyomózsákkal a bőre alatt is megtöltjük. A maradék töltelékekből gombócokat formázunk, és sütőlapon sütőben külön megsütjük. A megtöltött pulykát tegyük egy nagy tepsibe. Érdemes mélyebb tepsit használni. Zsiradékkal kenjük meg alaposan, vizet öntsünk alá. Előmelegített sütőben először 170-180 fokon süssük, majd fél óra múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 140 fokra és így süssük legalább 3 órán keresztül. Tálaláskor vegyük ki óvatosan a tepsiből, tegyük egy nagy pecsenyés tálra. Köretként sült almát és vörös áfonyás kuszkuszt tálaljunk.
|